Харесва ви или не, за днешния архитект или студент по архитектура един от най-важните инструменти, от който се нуждае, е компютър, лаптоп или Mac. Почти невъзможно е успешно да изучавате архитектура и дизайн, да разработвате собствени проекти или да управлявате компанията си без такива.Независимо дали купувате първия си компютър или просто замествате стар, тук ще преминем през нашия избор на най-добрите компютри и лаптопи за 2019 г. за студенти по архитектура, архитекти и архитектурна визуализация.
Архитектурният дизайн се осъществява много по-ефективно с помощта на специализиран софтуер, елиминиращ ограниченията и грешките присъщи на ръчното чертаене с молив и рапидограф. За тази цел ни е необходим компютър, който не само да подкара нужната програма но и да направи процесът на проектиране по-привлекателен от аналоговият вариант.Не е целесъобразно чакане по половин час и повече за рендер на проста сцена, при положение, че по-мощен компютър ще извърши същата работа за минуити или дори секунди. Така че, когато търсим най-добрия компютър отговарящ на нуждите на архитекта, трябва да имаме предвид следните фактори:

#1 – CPU (централен процесор)

Мозъкът на компютъра, контролира скоростта с която се извършват изчислителните операции.

Процесор Intel Core i7-980X

 • Брой на ядрата – В зависимост от софтуера, с който работим времето за обработка на информация може да се съкрати чрез използване на  мултиядрен процесор с 4, 6, 8, 12 или 16 ядра. Повечето програми за 2D обработка като AutoCAD използват главно едно от ядрата на процесора за извършване на операции (single-threaded task), при тях е по-важнo честотата на процесора да е максимална отколкото брoя на ядрата. Предимствата на многоядрен процесор се виждат при работа с BIM модели или рендериране на изображения с програми като ArchiCAD или 3dsMAX. При тях работата се разпределя върху всички ядра, съкращавайки времето за изпълнение на задачата.Добър вариант за всякакъв вид работа е Intel i7 4 ядрен с 8 нишки, или аналогичен Intel Xeon, ако ще купувате работна станция.
 • Честота на процесора – Измерва се в гигахерци (Ghz) и определя бързината на работа на процесора. Някои процесори позволяват overclock – повишаване на честотата на процесора с около 20-30%, но само ако предвиденото охлаждане го позволява.
 • Intel или AMD? Няма друг вариант към момента. Доминацията на Intel в последните години отслабва след появата на поколението процесори AMD Ryzen на базата на 7nm технология. AMD са известни с отличното съотношение цена/прозиводителност на продуктите си спрямо пряките конкуренти от същият клас, а пък Intel с надеждността във времето и качеството на изработка. Към момента поколението на AMD Ryzen 3000 е отличен избор на прилична цена.

Бенчмарк на процесори в Cinebench R20 и при рендер с Blender

#2 Оперативна памет (RAM):

Изполозва се за временно съхранение на данни и инструкции, като данните са подредени и готови за използване от процесора. Изключително бърза е, но информацията в нея е само с временен характер – когато дадената задача се извърши, RAM паметта се изчиства. Колко RAM е необходима за работен компютър?

 • Работа в интернет, гледане на видео, правене на презентации – 4GB са достатъчни
 • Работа със софтуер за 2D обработка, боравене с прости 3D модели – 8GB и нагоре
 • Работа с тежки 3D модели, рендер на големи сцени, работа с Photoshop, фото и видео едит – 16GB и нагоре са препоръчителни.

Разлики между видовете RAM памет

#3 Съхраняване на данни

Mястото където се съхраняват работните файлове в компютъра. В момента имаме възможност за избор между Hard disc drive (HDD) и Solid-state drive (SSD):

Хардуерни разлики между HDD и SSD

 • HDD – Традиционните устройства за съхраняване на данни, най-достъпни като цена, предлагат голям капацитет 500GB, 750GB, 1TB или повече. Скоростта на въртене на дисковете от 5400-7200rpm определя и скоростта за записване и четене на информация – около 100MB/s.
 • SSD – На базата на обикновените Flash memory stick, представлява една солидна платка без движещи се части тип метални дискове, и в пъти по-малка от стандартен Предлагат се с капацитет 128GB, 256GB, 512GB и нагоре. Скоростта на четете/запис на информация е значително по-голяма 300-500MB/s, но също така и цената е значително по-висока от HDD.
Оптимален вариант за работен компютър е комбинация от двата вида – 128/256GB SSD в което се записва операционната система и всички софтуерни програми с които ще работим и отделно 1/2TB HDD в който основно да записваме файлове и данни, с които няма да се работи всекидневно.
Научете повече за това и много друго на нашите MASTER CLASS курсове

#4 Видео карта (GPU)

Отговорна е за изпълнението на всички графични и видео процеси в компютъра, като за тази цел има собствен графичен процесор и RAM памет. Качествена видео карта ни е нужна при работа със сложни 3D модели за навигиране в средата; при рендер на сцени; при фото и видео обработка чрез GPU Hardware acceleration. Производител като Nvidia предлага два вида карти – GeForce за геймъри и Quadro за професионалисти в 3D и видео обработката.

 • Nvidia GeForce – Като съотношение цена/качество, например GeForce GTX 1080 може да се закупи за цена 2 до 3 пъти по малка от тази на Quadro P5000, при положение че двете карти са базирани на една и съща архитектура с 2560 CUDA ядра и сходна честота.

Бенчмарк на графични процесори в 3dsMAX – Frames per second/ рендер с Vray

 • Nvidia Quadro – За по-високата си цена Quadro картите предлагат и значително повече памет, което би се отразило при работа с тежък 3D модел – в горния пример GTX 1080 се предлага с 8GB памет докато P5000 е с 16 Също така, чрез използване на специфични драйвери и малко fine tuning производителността на Quadro в някои в бенчмаркове като SPECviewperf 13 е значително по-голяма от тази на GeForce картите. Но въпреки това, едва ли три пъти по-висока цена е оправдана инвестиция.
Научете повече за това и много друго на нашите MASTER CLASS курсове

#5 Laptop vs Desktop vs Workstation?

Няма еднозначен отговор, в зависимост от ситуацията всеки един би ни бил от полза. Ето някои предимства и недостатъци:

Laptop – Може би най-достъпния вариант като еднократна инвестиция, най-добрият приятел на всеки студент. Основните плюсове и минуси:

+ Мобилност – Лек, компактен с вградена батерия позволява лесно пренасяне от едно място на друго, носейки цялата нужда информация в себе си.

 + Завършен продукт – Въпреки малкият си размер в един лаптоп се съдържа всичко, което би ви потрябвало в компютър. Вградена камера, микрофон, тъчпад, клавиатура – не се налага използването на допълнителни джаджи за пълноценна работа. Също така в повечето лаптопи има и достатъчно като брой и вид портове, така че да можете да направите връзка с външен монитор или дори да се свържете с интернет с Ethernet кабел.

+ Достъп до интерент – Едно от основните предимства на лаптопа е възможността за връзка с Интернет чрез Wi-Fi покритие (или дори флашка със сим карта за мобилен интернет), позволяващи ви да работите почти навсякъде.

– Чупливост – Малкият обем на един лаптоп не позволява разполагането на достатъчно конструктивни елементи, които успешно да го предпазват от удари, падания, възсядане или мокрене.  Това прави едно просто спъване в потенциален убиец на целият работен процес, така че трябва да се има в предвид при избор на работна машина.

– Хардуерен лимит – в момента се предлагат най-различни видове лаптопи нисък и висок клас с мощни процесор, видеокарти и достатъчно рам. Но когато този процесор работи на 100% за продължителнен период от време (например при рендер на картинка), прегряването става основен проблем. В лаптопите няма място за разполагане на достатъчно голямо охлаждане, така че един мощен процесор да може да работи в пълният си капацитет.

– Лимитиран Upgrade – Подмяна с по-нови на ключовите части на един лаптоп като процесор, видеокарта или дъно е почти невъзможно. Може да се смени харддиска, да се сложи чекмадже с SSD на мястото на оптичното устройство или да се добави още памет, ако втория слот е свободен, но дотук.

DesktopКато цяло предмиствата на стационарните компютри са недостатъците на лаптопите и обратно. Основни плюсове и минуси:

+ Upgrade потенциал – Всичко в един компютър може лесно да се подмени, без нужда от специализиран сервиз. Това прави възмможността за Upgrade неограничена, така можем да поддържаме един компютър повече от деситилетие без да се налага да купуваме нов изцяло.

+ Хардуерен потенциал  – В един Desktop има значително повече  място за Харддискове, SSD, портове за памет, дори два слота PCI Express позволяващи използване на две видеокарти в SLI режим.

+ Издръжливост във времето – Бидейки здраво сглобени в голяма метална кутия, елементите на един Desktop компютър са защитени от евентуални удари, разливания и т.н. Също така, има достатъчно място за разполагане на надеждно охлаждане, гарантиращо работата на процесора и видеокартата под стресс и по този начин удължаването на техния живот.

– Необходимост от периферни продукти – За да работим пълноценно с компютър трябва да добавим поне мишка, клавиатура, микрофон, камера, тон колони и не на последно място монитор.

– Мобилност – с тегло от 10-15кг и цял набор нужни аксесоари, едва ли е целесъобразоно да използваме компютъра на повече от едно работно място.

Workstations  –  Най-високия клас компютър, но затова и на най-висока цена. Ето и някои основни качеста:

+ Професионални компоненти – Всички части в една работна станция са оптимизирани за работа на 100% без прекъсване:

 • процесори Intel Xeon – Предлагат се различни модели с повече ядра от Intel i9 (Новото поколение Xeon Scalable вървят с максимум от 28 ядра и 56 треда, докатонай-мощният i9-9980XE е с 18 ядра и 36 треда). Също така поддържат EEC RAM, имат L3 кеш памет от 15-30МБ, което е двойно повече от преките конкуренти i7, което увеличава производителността и скоростта на процесора, когато е под напрежение. В повечето работни станции може да се добави и втори процесор при нужда, удвоявайки изчислителната мощ.
 • EEC (Error-Correcting Code) памет – автоматично засича и поправя грешки в RAM паметта, като по този начин предпазва от загуба на информация. Също така предотврятява сривове в системата (печално известния „син екран“)
 • Nvidia Quadro видео карти – Основните предимства пред по-ниския клас GeForce са гарантираното качество и дълъг живот на картите (произвеждат се изцяло от Nvidia, докато за GeForce те произвеждат само графичният процесор – самите видеокарти се асемблират от различни компании като ASUS, MSI и др.).

+ Комбинация според нуждите – Една работната станция може да се сглоби спрямо собствените ни изискавания, като за целта разполагаме с повече от достатъчно портове. Последният модел на HP Z8 например съдържа 24 рам слота позволяващи използване на до 3ТB RAM памет и до 48ТB място за съхранение на данни. Също така има опция за двоен процесор Intel Xeon с общо до 56 ядра, както и две Nvidia Quadro карти.

– Цена  – цялото това удоволствие си има и цена между 2500 и 15000 USD и нагоре за най-екстремните вариации.

– Мобилност – Работните станции не са особено подвижни със своите 25+ килограма, така че един път поставени на мястото си, едва ще искаме да ги местим.

В заключение – изборът между компютър, лаптоп и работна станция трябва да е индивидуален – с кой от тях бихме работили най-пълзотворно? В зависимост в сумата, с която разполагаме можем да направим добър избор и в трите варианта. По-долу са показани няколко вида компютърни конфигурации спрямо наличния бюджет.

Примерни лаптопи – Базов клас, Среден клас, Висок клас

 PC БАЗОВ КЛАС СРЕДЕН КЛАС ВИСОК КЛАС
CPU Intel Core i5-8265U

4 cores – 8 threads

Intel Core i7-8750H

4 cores – 8 threads

Intel Core i7-9750H

6 cores – 12 threads

RAM 8 GB DDR4 16 GB DDR4 24 GB DDR4
GPU Intel UHD Graphics 620 NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB GDDR5 NVIDIA GeForce RTX 2070

8GB GDDR6

Диск 256GB SSD 500GB SSD 1TB SSD
OS Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Цена До 1000лв

(нов с 2г. гаранция)

До 2000лв

(нов с 2г. гаранция)

2000-4000лв

(нов с 2г. гаранция)

Примерни компютри – Базов клас, Среден клас, Висок клас

 PC БАЗОВ КЛАС СРЕДЕН КЛАС ВИСОК КЛАС
CPU AMD Ryzen 3 1200

4cores – 4 threads

Intel Core i7-8700

6 cores – 12 threads

Intel Core i7-9700K

8 cores – 8 threads

RAM 8 GB DDR4 16 GB DDR4 32 GB DDR4
GPU AMD RADEON RX 550

2 GB GDDR5

NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4 GB GDDR5 NVIDIA GeForce RTX 2060

6GB GDDR6

Диск 1000GB HDD SATA 256GB SSD +1TB HDD 512GB SSD + 2TB SSD
OS Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Цена До 1000лв

(нов с 2г. гаранция)

До 2000лв

(нов с 2г. гаранция)

2000 – 4000лв

(нов с 2г. гаранция)

Примерни работни станции – Базов клас, Среден клас, Висок клас

 PC БАЗОВ КЛАС СРЕДЕН КЛАС ВИСОК КЛАС
CPU Intel Xeon E3-1281 v3

4 cores – 8 threads

Intel Xeon E5-1650 v3

6 cores – 12 threads

Intel Xeon Silver 4114

10 cores – 20 threads

RAM 16 GB DDR3 EEC 32 GB DDR4 EEC 64 GB DDR4 EEC 2666MHz
GPU Nvidia Quadro K2200 – 4GB GDDR5 – 128-bit Nvidia Quadro K4200

4GB GDDR5, 256 bit

NVIDIA QUADRO P4000

8GB GDDR5, 256 bit

Диск 500GB HDD Serial ATA 500GB SSD 1TB SSD
OS Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Цена До 1000лв (втора употреба с 6м гаранция) До 2000лв (втора употреба с 6м гаранция) 2000-12000лв (нов с 36м гаранция)
Научете повече за това и много друго на нашите MASTER CLASS курсове