.

BIM (Building Information Modeling) е методология, която позволява на архитектите и инжинерите да създават симулации за дигитален дизайн, за да управляват цялата информация, свързана с архитектурен проект.

Докато CAD създава дву- или триизмерни чертежи, които не правят разлика между техните елементи, BIM включва 4-D (време) и 5-D (разходи), както и 6-D (устойчивост и екология) и дори 7-D (facility management). Това позволява на потребителите да управляват интелигентно информацията през целия жизнен цикъл на проекта, като автоматизират процеси като 2D чертежи, идеен проект, работен проект, анализ, документация, производство, логистика на строителството, експлоатация и поддръжка, обновяване и / или разрушаване.

Вижте как да внедрите BIM във Вашият офис

Във всеки проект и строеж има неограничен брой участници, както и безкрайни взаимодействия между страните. Проектите са мултидисциплинарни и включват информация, която не е необходима на всички участници. Кой е отговорен за това във всеки проект? Докъде отиват собствените отговорности и къде започват тези на другите? BIM помага да се уреди сложността на този процес, като се създава единен IFC модел – обща среда за данни , която всички участници развиват и използват.

Научете повече за нашият BIM процес.

.

Важно е да се изясни разликата между BIM и програми като Revit®, ArchiCAD®, AllPlan® и други: BIM е принципната система на работа, докато Revit®, ArchiCAD® и AllPlan® са софтуер, с който BIM е съвместим. Двете се допълват взаимно и позволяват работата на архитекта да се извършва максимално ефективно.

Вижте с какъв BIM софтуер работим

Проекти, моделирани в BIM, могат да включват реалните продукти и материали, които ще бъдат използвани за тяхното изграждане, като включват в тяхната геометрия, характеристики и цена, както и информация за контакт, за да ги придобият, след като бъдат одобрени.

Доставчиците играят основна роля в един проект, тъй като притежават ключа към наличните материали. След това BIM може да бъде разбран като вид каталог на моделирани материали, подобряващ начина, по който техническите спецификации на проекта се прехвърлят на отговорните за изграждането му.

.

Има сайтове, които съдържат огромни библиотеки от продукти, позволявайки ви да изтеглите конкретни модели, които да бъдат незабавно включени във вашия архитектурен проект, и по този начин да спестите време, което една подобна спецификация би отнела. Когато цялата тази информация е налична, системата не само подобрява качеството на работата, но и намалява рисковете т взимането на решения и промени в последната минута по време на строителния процес, като решава практичческите проблеми и намалява общите разходи за даден проект.

.

Освен това, всеки един от елементите има свои собствени атрибути и е специфично и параметрично свързан с другите обекти на проекта: ако един от тези обекти е модифициран, тези, които зависят от него, също ще се променят автоматично.

.

По този начин БИМ позволява съвместната работа на архитекти, клиенти, строители, инженери и други съответни участници да се осъществява в рамките на един интелигентен и споделен процес.